Personal Point Of View

ZAHTEVAM!

Svi ste već ukačili najnoviji događaj, ovog puta iz Niša. Naime, dečak je mokrio u fontanu, a neki entitet (tog stvora ne znam kako da oslovim, jer čovek nije) je sve uredno snimio (iako je deka molio da to ne radi) i opušteno snimak podigao na net. Kvazi portali su odmah preneli vest ne proverivši o čemu se radi kao najveću skaradu…

Prvo pitanje koje se nameće je kako TO što je snimalo dete u eksplicitnoj pozi, a nije mu bliži srodnik šeta slobodan?

TO ŠTO JE URADIO U NORMALNIM ZEMLJAMA SE NAZIVA PEDOFILIJA!

A znamo kako u normalnim zemljama postupaju sa pedofilima – PRAVAC BAJBOK!

Da nevolja bude veća, dečak koji je mokrio je dečak sa autizmom. To dete svaki sekund svog života je nosilo, nosi i nosiće teret koji nije tražilo. Još mu samo fale ovakvi da mu život otežavaju.

Međutim, da se razumemo: da je na ovaj način snimljeno bilo koje dete, isto bi se smatralo PEDOFILIJOM. Ko ima prava da bez odobrenja roditelja/staratelja snima decu? KO?

Međutim, priča se ne završava tu.

Mislite li da je ovo jedini pogrdan komentar na temu da je neka stoka bezrepa izvrgla ruglu dete sa autizmom? Neeeeee! Naravno da nije! Poražavajuće je koliko smo suštinski bolesno društvo. Ne znam šta bi trebalo da se desi, pa da počne neka kolektivna terapija. Jer mi više nismo ni društvo. Mi smo nešto što kolektivno ima dijagnozu.

Ad hoc rešenje nije rešenje. A mi samo takva rešenja imamo…. Dođe trenutak u životu svake majke kad ona prestane da bude obična keva i pretvori se u SUPER ZVER.

I ja sam imala takav trenutak. Pre 2 godine. Znate da mi je sin imao (ima još uvek, ali je jako jako napredovao) smetnji u razvitku govora. Tako pre dve godine šetam decu ulicom, krenuli smo bili do radnje. Na ulici je starija gospođa. Uredno svi troje kažemo ‘dobar dan’. Međutim, ona će:

  • Ahahahahahahaha! On ne zna da priča! A on ti je retardiran, je li?

Nasledniku su se napunile oči suzama i zbunjeno me pogledao. Čučnula sam ispred dece i rekla im da će mama sad da bude veliki zmaj, da će da bude vrlo nepristojna  i da se ništa ne boje, a onda sam se okrenula komšinici:

  • Moj sin ne ume da priča čisto, ali za njega ima leka. S druge strane, tvojoj boljci nema pomoći. Ako mi samo još jednom pogledaš decu, ne ako im se obratiš, samo ako ih pogledaš – zvaću policiju!

Znam da je prvo bila ukočena, pa da je pobegla nakon toga u dvorište. Od tad ne govorim sa njom.

Smatram da deca treba da znaju kakvi smo u svim izdanjima. Da znaju da je ok biti i srećan i tužan i besan… I kad reagovati kao aždaja, a kad iskulirati. Moja deca znaju da ću ih zaštiti po svaku cenu. I to je suština roditeljstva. Da smo im oslonac. Uvek. Sigurna luka. Dovoljno je teško biti roditelj i vaspitati ih, pomoći im da odrastu u dobre ljude u ovakvom okruženju; samo još fali da roditeljima, koji imaju veće probleme sa decom od mene i tebe, otežavamo.

Ovaj dečak će jednog dana da bude SUPER HEROJ! Možda će da bude hirurg, pa će da spasi život tikvanu koji ga izvrgao ruglu. Možda će da bude fizičar, pa će po njemu da se zove neka nova super uber cool teorema. Možda će da spasi čovečanstvo… A možda će da bude jedan običan čovek sa prosečnim zanimanjem kao i svi mi koji će da živi sasvim prosečan život. Ali sad je samo dečak kome je detinjstvo teže nego nekim njegovim drugarima. Hajde da mu i to uprskamo: i detinjstvo i potencijal i budući život, jer klik se danas samo računa!

Ne znam šta bih uradila da sam na mestu roditelja dečaka koga su razvlačili ‘news portali’… Nisam pametna.

Ja, Anita Pratljačić; ja, kao roditelj; ja, kao državljanka ove zemlje; ja, kao čovek, ZAHTEVAM:

  • DA SE POVEDE POSTUPAK PROTIV LICA KOJE JE BEZ ODOBRENJA SNIMALO MLAĐEG MALOLETNIKA U EKSPLICITNOJ POZI!
  • da se pokrenu postupci protiv svih urednika portala (i ostalih odgovornih) koji su preneli snimak maloletnog lica (koje je snimljeno bez odobrenja roditelja/staratelja) u eksplicitnoj pozi
  • da se pokrenu postupci i protiv komentatora koji se služe govorom mržnje u vezi sa ovim slučajem.

JA, KAO RODITELJ, ZAHTEVAM OD VLASTI I OPOZICIJE I OD SVIH OSTALIH, KOJI SE NA NEKI NAČIN BAVE POLITIKOM I UTIČU NA NAŠE ŽIVOTE OVAKO ILI ONAKO, DA OVU ZEMLJU, DA OVO DRUŠTVO, UČINE MESTOM ZA ŽIVOT ZA SVU NAŠU DECU!

Ne mora to da bude prijatno mesto za život, samo mesto gde će moći da žive slobodno. Samo to. Ništa više.

4 thoughts on “ZAHTEVAM!

  1. Majo, vama (ne mogu da napišem veliko v) je normalnije da neko nepoznat snima dete i objavljuje na portalima i društvenim mrežema, sprda se sa njim i napravi pakao od života porodici malenog dečaka, nego da nađete razumevanja za dete, koje je pri tome još i drugačije, neću da kažem bolesno. Ja sam zaprepašćena, najblaže rečeno. To dete ima svoje opravdanje za postupak, ali taj nečovek što je snimao, i vi koji tako i takvim tonom komentarišete nemate. Kako li je vama sa vama samima, da mi je znati.

    P. S. constrictoria, danas sam naletela na ovaj blog slučajno, sve pohvale. Tek ću da ga iščitam

  2. Ne lupetaj zeno…soudjujes ovu Maju a devojka lepo rekla. Oces da kazes da je normlno da se pisa u bazen samo zato sto je dete bolesno? Sta si se raskokodakala, niko dete nije dirao.

Leave a Reply