Personal Point Of View

Prvi rođendan TWINS: TIPS & TRICKS

Pre godinu dana, tačno na ovaj dan, dala sam novi život blagopočivšem 234 projektu. TWINS: TIPS & TRICKS ne bi postojao da me Neven nije ‘naterao’ da pišem. Samo je u jednom trenutku pitao da kad bih pokretala ponovo projekat, kakvo bih mu ime sad dala. Kažem mu, a on, blesavac nijedan, donira i domen i hosting i krene da me opseda porukama da pišem… I tako počnem.

Nevene, hvala ti onoliko!

Da se pozabavim i statistikom malo (to lično ne volim, jer dajem prednost suštini naspram forme, al’ kažu da je red, pa…):

  • Za godinu dana blog je posetilo oko 80.000 ljudi.
  • Na blogu su prvodili prosečno oko 3 minuta.
  • Najčitaniji tekst je DIY: 3D Hologramski Projektor, a odmah za njim (ruku pod ruku) BLIZANAČKA TRUDNOĆA PO NEDELJAMA.
  • Najviše posetilica je došlo iz Srbije, zatim iz Bosne i Hercegovine, pa Hrvatske, zatim Crne Gore; a onda slede USofA i Nemačka (ostalo je: Europian Union, Austrija, Švajcarska, Rusija…).
  • Što se operativnog sistema tiče koji su moji posetioci koristili (ovo je zanimljivo!!!), stvari stoje ovako: Android, Win OS, iOS, Linux, Win phone. Mobilni uređaji su uzeli primat, zato savetujem svima da kad rade sajt isti bude responsive.
  • Najveći generator poseta je FB, slede: Linkedin, Twitter, pa Google+ (i što se G+ tiče, verujte, broj posetilaca nije zanemarljiv).

I to je što se statistike tiče (mogla bih još da smaram na tu temu, ali čemu!?). Ovaj blog ne postoji da bih postala milioner (to bi bilo cool, but not gonna happen 😉 ), već da prenesem svoje iskustvo drugima. Iskreno se nadam da sam nekome pomogla svojim tekstovima. Danas je teško biti roditelj i u paru, a kamoli single. Roditeljstvo nije nešto čega možemo da se odreknemo, da ga zamenimo kad postane teško, prekinemo… Prosto, to je proces koji traje čitavog života.

Ovde čitate kako taj proces funkcioniše u mom slučaju.

I dalje je isto: nekad je teže, nekad lakše… Taman kad predahnem i pomislim da je sve ok, sve se istumba očas posla. Nekad pred spavanje plačem, jer se bojim da ne omanem kao roditelj. Nekad plačem, jer ne umem da pomognem Naslednicima. Nekad plačem, jer je, prosto teško i bojim se šta sutra nosi. Nekad mi se čini da sam dodirnula nebo! Nekad sam toliko ponosna na Naslednike da bih vrištala od sreće da me čitav svet čuje! Nekad bih ih zagrlila i ljubila i želela da taj trenutak traje večno…

Poenta je da guram iz dana u dan, a i oni sa mnom.

Mnogo puta sam do sad rekla, a ponoviću opet:

Pored mene moja deca odrastaju. Pored svoje dece odrastam i ja.

Roditeljstvo je nešto što te promeni. Doda ti novu dimenziju životu. Fazon je samo naći balans i ne zapustiti ostale dimenzije života. Mislim da sam uspela u tome. Ostvarena sam na mnogim poljima. Strahu ne dozvoljavam da me parališe. Čudite se što me je strah!? Da vam kažem nešto:

samo izuzetno glup čovek se ne plaši ničega!

Fazon je samo suočiti se sa strahom. Ne mora se strah ni pobediti, dovoljno je stati mu u lice i reći

‘aj sad, da vidimo ko će koga da zgazi!

U poslednjih godinu dana smo pobedili mnoge strahove…Bojala sam se da Naslednik neće nikada lepo govoriti, da će uvek biti trom… Da Naslednica nikad neće naučiti šta je levo, a šta desno. Bojala sam se da li će proći na pregledu za upis u predškolsko. Bojala sam se… I bojim se još uvek. Mnogo čega. Zahvalna sam ljudima koji su mi pomogli da prevaziđem neke svoje strahove, na ovaj ili onaj način, pa ću ih i pomenuti ovde:

Mlađa i Jeca… To su naši prijatelji, pre svega. Mlađa je posao uredio tako da mogu da provodim što više vremena sa Naslednicima. Mlađa je srce DIGITIZERA! Ne samo ja, već su i Naslednici deo naše DIGITIZER porodice. Ne moram da vam pišem koliko sam spokojnija, srećnija i puna poleta zbog svog posla – to možete da vidite i sami. Želim samo da vam kažem da ako blagoslovi zaista postoje, to su nama Mlađa i Jeca.

twins: tips & tricks digitizer

Moja sestra, njihova tetka, Suzana. Ona je tu uvek. Sjajno joj leži uloga tetke. Hvala joj što ih je naučila ljudskom skeletu, auto cad-u, catia-ji, postulatima mašinstva i svemu ostalome! Kad ih pitaš šta bi voleli da rade kad porastu, dobiješ odgovor:

Bićemo mašiMci, kao Suuuzaaaa!

twins: tips & tricks tetka

Jasmina… Naslednik je počeo da priča skoro savršeno. Koristim ovu priliku da se zahvalim, i javno pohvalim, Logopraxis. Jasmina je toliko pomogla mojoj deci, da ću joj večno biti zahvalna! Jasmina, veliko ti hvala! Napravila si istinsko čudo za moju decu.

Bojan… Na karate-du su sve bolji i bolji. Naslednica je, čini mi se, rođeni talenat; a Naslednik je od tromog deteta, spetljanog, razvio mišiiće i koordinaciju pokreta. Iz dana u dan je sve bolji. Bojan je njihov sensei. Bojan je jedan sjajan čovek posvećen deci. On ume da izvuče najbolje iz deteta. Pored njega su sazreli, uče se drugarstvu i postulatima fer playa… Bojane, hvala ti za sve!

twins: tips & tricks karate-do

Tu je i Sanja koja ih je naučila osnovama likovne umetnosti. Priznajem, potpuni sam duduk za te stvari, ali ona je ‘stručno lice’ i ako ona kaže da su ok – onda joj verujem na reč. Sanja, hvala ti što si im ukazala na potpuno nov univerzum.

I na kraju – last, but not the least: Ilija i Jovana!

Ilija i Jovana su mi pokretač, oni me guraju dalje kad pomislim d ane mogu više. Oni mi svako veče oko 20:00 kažu:

Uspešne mame spakuju decu u krevet do pola devet i zato mi idemo u krevet, jer si ti uspešna mama.

Jedno njihovo:

VOLIM TE!

i sve teskobe su kao rukom odnešene…

Sve zbog i sve za Iliju i Jovanu. Deco, hvala vam što od mene pravite boljeg čoveka.

twins: tips & tricks deca

Ima još ljudi koji su uključeni u naš proces odrastanja… Kako nam ide, pratite ovde. 🙂

Zbog svih njih, zbog svih vas (koji dolazite ovde, komentarišete na blogu i na mrežama, dajete sugestije, pomažete ), ovaj blog postoji. Hvala vam!

May the Force be with You!

Leave a Reply