Parenting Hacks

Nemlečne Namirnice: Uvođenje U Ishranu Dece

Kako i kad uvesti nemlečne namirnice u ishranu naših mališana? Pitanje koje muči mnoge roditelje. I sama sam bila u panici kad su moja deca bila mala kako i sa čim početi. Neko je govorio da bi trebalo početi sa 4 meseca, neko sa 6… Svojoj deci sam počela uvođenje nemlečnih namirnica sa 6 meseci, po planu nutricioniste.

Kažu da je pravilo da deca koja su na adaptiranim formulama počnu sa 4 meseca, a koja se hrane majčinim mlekom sa 5-6 meseci. Moji su konzumirali adaptirane formule, ali smo svejedno počeli sa 6 meseci.

Nemlečne namirnice se uvode po kašičica dve dnevno, da bi se stiglo do desetak kašičica u narednih 5 dana. Za svaku novu namirnicu postupak je isti. Tek kada dete prihvati nove namirnice, onda se počinje sa kombinacijom istih.

Dakle, proces sa mojom decom je išao ovako:

6 meseci

  • sokovi: jabuka, šargarepa, breskva, kajsija, šljiva
  • kaše: jabuka, breskva, kajsija, šljiva, banana, pečena bundeva, krompir, šargarepa, tikvice, brokoli, karfiol.

7 meseci

Nastavili smo sa kašicama iz prethodnog meseca, i dodali:

  • meso: piletina, teletina, jagnjetina, ćuretina
  • kiselo mlečni proizvodi: jogurt, kiselo mleko, mladi sir, pavlaka

8 meseci

  • žitarice: kukurzno, pšenično i raženo brašno
  • keks
  • pileća jetra
  • kelj, pasulj, spanać, boranija, grašak

9 meseci

  • riba

Sad se verovano pitate gde je žumance?

Jaje je kod nas bila posebna priča. Počela sam da im dajem malo po malo, tek sa 10 meseci, tako da su do prvog rođendana odradili ciklus. Zašto ovako kasno? Meni su moja deca prva deca (a nije da planiram drugu, dakle – jedina deca!), a kako su sklona alergijama, sa žumancetom smo sačekali .

Takođe, spanać i pileću jetru nikad nisu voleli (niti to vole danas), pa ih nikad nisam silila da baš to jedu. To i danas izbegavaju, a ja ih i dalje ne silim.

klinci jedu samiUvek sam se trudila da ih od najranijeg uzrasta motivišem da jedu sami. To se završavalo i kupanjem nekad, ali oni su uvek bili jako ponosni na sebe zato što se samostalno hrane.

Posle godinu dana smo sve ostalo uvodiili polako. Nikad ih nisam zatrpavala slatkišima i sokovima, pa oni i danas pre zgrabe bananu, dinju ili lubenicu, nego čokoladu. Sokove i dalje pravimo u blenderu, a retko kupujemo. Sokovi iz radnje im se i ne sviđaju nešto, tvrde da su preslatki.

Zapravo su babe najviše razočarane, jer ne mogu da ih trpaju slatkišima. Nije da to zabranjujejm, nego ih deca, prosto, ne vole. Ponekad pojedu kinder jaje ili tako neku zafrkanciju. Ruku na srce, ne sprečavam goste da ih trpaju slatkišima. Jeste da deca to ne vole i retko jedu, ali imaju deca i mamu… 😉

Uvođenje nemlečnih namirnica je veliki korak. Ovde sam napisala kako je to išlo kod moje dece. Ono što vam preporučujem jeste konsultacija sa nutricionistom. Mišljenja sam da ne može niko bolje od profesionalca da vas posavetuje kako da uvedete nemlečne namirnice u ishranu vaše decel.

 

Leave a Reply