Od 4. do 8. nedelje

Možda ste upravo saznali da ste u drugom stanju. Čestitamo! Mnoge žene su šokirane kada saznaju da nose više od jednog deteta. Do četvrte nedelje, bebe će se na ultrazvuku videti kao dve male gestacijske vrećice. Na ultrazvuku bebe ćete videti oko 6 nedelje trudnoće i tada će biti 2-3mm dugi.  Vaše bebe razvijaju se vrlo brzo. U ovom period razvijaju im se: mozak, bešika, jetra, bubrezi, kičma, ekstremiteti, digestivni trakt i srce. Око 7. – 8. nedelje trudnoće Vaše bebe će biti duplo duže, što znači da će biti duge 4-6mm. U ovom periodu se može videti i srčana aktivnost ultrazvukom.

Možda ćete primetiti i veliku promenu u apetitu. To je jedan od prvih znakova trudnoće. Većina žena će doživeti porast  apetita između 4. i 6. nedelje. To je savršeno normalno i može se nastaviti tokom ostatka trudnoće. Budući da nosite blizance, trebalo bi da osluškujete Vaše telo. Nemojte jesti previše slatkiša, ali ako Vam se jede slatko, pojedite neku slatku voćkicu. Kao neko ko nosi blizance, trebalo bi da znate da morate da unosite bar 1,5 puta više kalorija od nekoga ko nosi samo jedno dete.

Takođe je normalno da se osećate umorno i iscrpljeno u ovom periodu.  Vaše telo radi „prekovremeno“ i trudi se da proizvede dovoljno resursa za dve bebe.  Trebalo bi da se odmarate dosta tokom noći (ne bi bilo loše da idete ranije u krevet, nego što ste navikli), a bilo bi poželjno da odmarate i što više tokom dana. Lagane vežbe (prigodne u trudnoći), zdrava ishrana i odmor bi trebalo da Vam pomognu da se ne osećate tako umorno i iscrpljeno.

Učestalo mokrenje je često u ranoj fazi (i tokom) trudnoće za većinu žena. Materica počinje da raste i vrši pritisak na bešiku, bešika drži manju količinu mokraće nego pre i zato je mokrenje učestalo. Ako osećate bol prilikom mokrenje ili da Vas peče, obratite se Vašem lekaru..

Jutarnje mučnine i mučnina, generalno tokom dana, su obično više izražene kada nosite višeplodnu trudnoću. Iako ovaj problem retko postaje ozbiljan, svakako je vrlo frustrirajuć. Lek protiv mučnine ne postoji.  Mučnina i povraćanje mogu se dogoditi u bilo koje doba dana. No, svoje stanje možete malo olakšati ako konzumirate manje obroke češće – to bi trebalo da pomogne želucu da ne bude pretovaren. Mnoge žene doživljavaju izuzetno jak osećaj za miris, a mogu iskusiti i averziju prema određenim mirisima i ukusima.

Višeplodna trudnoća uzrokuje veću žgaravicu, problem je naročito izražen u ovom periodu. To je zato što je  materica sve veća. Antacidi će pomoći kod simptoma žgaravice kod većine trudnica. Umesto da prilegnete posle obroka, izađite u kraću šetnju ili sedite pravo (ne u poluležećem položaju) da lakše prevarite uneti obrok. Može se desiti da počnete da patite i od zatvora. Ovaj problem možete ublažiti unosom više tečnosti i vlaknaste hrane.

Mnoge trudnice će imati problema sa krvarenjem iz nosa ili proizvodnjom sluzi u nosu. To je zato što dolazi do povećane proizvodnje krvi, pa to može uticati na krvarenje iz nosa ili stvaranje sluzi u nosu. Mnoge trudnice, takođe, mogu iskusiti zamaranje i ubrzan dah. Ovaj osećaj će biti sve izraženiji, kako trudnoća bude napredovala. Normalno je i da rad srca bude ubrzaniji (zbog povećane proizvodnje krvi i pada krvnog pritiska).

Napetost u dojkama je čest simptom rane trudnoće. Napetost i otekline su izraženiji kod trudnica koje očekuju blizance. Areole mogu biti tamnije (krug oko bradavice na dojkama). Potrudite se da redovno kupujete nove brushaltere, jer tesni brushalter može da izazove velike bolove u dojkama.

Ovog meseca:

  • Nađite (ako već nemate) ginekologa kome ćete verovati
  • Polako privodite započete poslove kraju i trudite se da ne uzimate nove
  • Pravo je vreme da napravite okvirni plan kako će soba ili sobe Vaše dece izgledati. Prošetajte, dok Vam to još ne predstavlja napor, po specijalizovanim radnjama za opremanje dečijih soba i izaberite komade nameštaja. Možete pogledati i predloge za opremanje dečje sobe klikom na ovaj link.

Kod lekara:

Prilikom posete lekaru, dobićete informacije o trudnoći. Pitaće Vas i porodičnoj istoriji bolesti (da li ima nekih naslednih bolesti i slično). Nije loše da spremite i pitanja koja ćete postaviti lekaru. Važno je da ga pitate sve što Vas interesuje (ako treba pripremljena pitanja zapišite na papir). Prilikom posete trebalo bi da Vam uradi i sledeće preglede:

  •  krvni pritisak
  • slušanje srca, pluća, pregled grudi, stomaka
  • analiza mokraće
  • analiza krvi

Pogledajte i:
Od 4. do 8. nedelje
Od 8. do 12. nedelje
Od 12. do 16. nedelje
Od 16. do 20. nedelje
Od 20. do 24. nedelje
Od 24. do 28. nedelje
Od 28. do 32. nedelje
Od 32. do 36. nedelje
Od 36. do 40. nedelje

Leave a Reply