Parenting Hacks

Nauka i deca

Ne znam kako vi, ali ježim se od TV programa koji su u ponudi na našim televizijama. Tu i tamo se desi poneki ispad u smislu kvalitetne dečije emisije, ali to je zaista retkost. No, mišljenja sam da televizije ne bi ni trebalo da vaspitavaju decu. Hoću reći: umemo da koristimo daljinski i Naslednici i ja. Kad uključe TV, obično puste crtać sa flasha, ali i to je retko. Recimo da odgledaju neki dugometražni crtać dva puta nedeljno.

Ono što sam uradila sa svojom decom jeste da sam im nauku učinila fascinantnom. Nikad se sa njima nisam igrala, kako bih rekla, na ‘bebeći način’. Još od perioda kad su bili bebe hvatali smo ‘fotone’, a ne ‘sunčeve zrake’ i slično.

Na zabavan način učimo postulate prirodnih nauka, ali i jezika. Uopšte nam nisu strani eksperimenti u kući. Takođe, imaju i pristup kompu, tabletima… Naravno da ne provode čitav dan igrajući se, ali provode određeno vreme. Zagovornik sam teorije da je i za naše roditelje TV aparat sa daljinskim ili video rikorder bio, takođe, čudo tehnike; pa nas nisu osakatili u tehnološkom smislu braneći nam da koristimo tadašnju ‘svemirsku tehnologiju’.

Skoro je bila i ‘Noć Istraživača’, a tu manifestaciju smatramo hodočašćem. Proveli su se super, i dobili nove ideje, razvili nova interesovanja…

3t

Nakon ‘Noći istraživača’, posetili smo i izložbu mađioničarskih trikova.

32t

Ono što me je učinilo više nego zadovoljnom mamom je to što trikove nisu tretirali kao magiju, već tražili način da ih objasne čistom logikom. Naravno, zapitkivali su, pa sam objašnjavala i došli smo do zajedničkog zaključka:

MAGIJA NE POSTOJI, ALI JE NAUKA POTPUNO MAGIČNA!

collage33t

Eto, moj model vaspitavanja podrazumeva dosta vremena u prirodi, dosta priče, dosta brljanja i prljanja kuće (znate, neki eksperimenti pođu i naopako 😉 ), poseta zanimljivim manifestacijama i radionicama, korišćenje kompa i ostalih ‘svemirskih tehnologija’…

Hoću da vam kažem da je uz dozu kreativnosti i strpljenja moguće odgojiti decu tako da im nauka, a ne Pink (kao reprezent skaradnog sadržaja) bude role model.

Ne kvare nam decu ti skrndelj programi, nego oni koji ih gledaju. 😉

 

 

Leave a Reply