Parenting Hacks

Logoped – Kada Potražiti Pomoć?

Klinci su imali manjih i većih zdravstvenih problema od kad su se rodili: prvo inkubator, zatim pupčana kila, onda su tu bili kukići, pa alergije,… ma, imam utisak da ih nijedan virus ili bakterija nisu zaobišli… I sve je to bilo jako stresno. Znam da ima roditelja čija su deca imala većih problema, ali… Međutim, kako su rasli problema je bilo sve manje. Sve je nekako postajalo baš onako kako bi i trebalo da bude. Osim govora. Dugo mi je trebalo da se suočim sa tim da klinci imaju problem, naročito Naslednik. Kasno je progovorio. Kad je progovorio, dugo vremena smo ga razumeli samo mi, ukućani. Odbijala sam da priznam sebi i drugima da dete ima problem. Šta više, ni najbliže okruženje mi nije pomoglo da sagledam problem, već su me tešili pričama da je to normalno za dečake, da će u jednom trenutku propričati razumljivo… I tako je bilo sve dok konačno nisam shvatila da nam treba logoped.

Kako sam postala svesna problema i shvatila da nam treba logoped?

Upisala sam klince na karate, likovnu radionicu i engleski. Istina me je tresnula po sred nosa:

mlađa deca od njih su govorila razumljivije!

Počela sam da jurim savete po netu, primenjivala ih i bilo je napretka. Shvatila sam da sam im pomogla koliko sam mogla, ali da to nije dovoljno, da nisam dovoljna samo ja, da nam je potreban stručnjak – logoped. Kao i svaka majka i ja se tripujem da su moja deca najposebnija na svetu. I to je, prosto, tako. Za svaku majku njeno je dete naj naj naj. Zato sam se plašila da li ću umeti da izaberem pravog logopeda za njih. Kao i svi drugi roditelji i sama želim za decu najbolje.

Rekla sam nekim prijateljima da tražim logopeda. Neki su preporučili ovog, neki onog, neki se kleli u onog trećeg… A ja? Ja sam postupila kao svaki ITjevac: startovala Google. Pitate se sigurno kakve sad to veze ima? Objasniću Vam svoj stav:

svako ko prati trendove, ima sjajnu internet prezentaciju i trudi se da bude vidljiv online, a IT mu nije branša – znači da se trudi, da je spreman da uči. Ako se tako ponaša u segmentu koji mu nije inicijalno profesija, onda je jasno da tek u svojoj niši dominira: da prati najnovije trendove, da edukacija nije stala onog trenutkam kada mu je uručena diploma…

I tako sam našla Logopraxis.

Prvi odlazak u Logopraxis mi je bio jako stresan. Meni lično stresan. Hiljade misli mi je prolazilo glavom: da li će dobro uraditi test? Da li postoji još neki problem koji ne vidim? A šta ako govor nije jedini problem? Kada smo stigli, upoznala sam Jasminu, vlasnicu Logopraxisa. Ne znam kako da vam objasnim, ali ona sama svojom pojavom deluje tako umirujuće i uliva poverenje. Na prvi pogled sam shvatila, pre nego što je urađen test uopšte:

ako neko može da nam pomogne – to je ona!

I to je trenutak kad sam se opustila. Znala sam da šta god da je u pitanju – ona će izvući maksimum. I tako smo počeli da odlazimo kod nje. Za moje pojmove – napredujemo brzo. Možda to i nije brzo, možda jeste – ponavljam: za mene jeste. I što se mene tiče, uz njenu pomoć smo napravili ogroman napredak! Klinci sada sa lakoćom uče pesmice. Posete Jasmini su zabavne i zaista se raduju odlasku kod nje. Trude se. Kod kuće puno radimo. Naslednik je toliko napredovao da je sada razumljiv svima, a ne samo nama, najbližima. Zamolila sam Jasminu da mi odgovori na par pitanja, zato što želim da je upoznate, a sigurna sam da vam neki od njenih odgovora može pomoći. Svakako sam želela i da roditelje iz Kragujevca upoznam sa njom i njenim kabinetom, zato što ne da ima preporuku od mene, nego ogromnu preporuku!

Sa decom jeste lepo raditi, ali je rad sa decom, takođe, i jedno od najodgovornijih i najtežih zanimanja. Kako ste se odlučili za poziv logopeda?


Odabir srednje škole i fakulteta, verovatno su najteže za svakog navršenog osnovca ili srednjoškolca. Međutim, mene je od malih nogu rukovodila želja da pomažem ljudima, zbog čega sam najpre upisala Srednju medicinsku školu na Zvezdari. Kako sam sazrevala, sve više me je vukla želja da se usmerim ka radu sa decom sa problemima u razvoju, pa je prirodan izbor bio Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, nekada Defektološki fakultet, na kojem je jedan od smerova upravo Logopedija. Kada sada pogledam sa distance, prezadovoljna sam svojim izborom. Posao logopeda nije samo samo ispravljanje glasova, kako mnogi misle, već je rad mnogo složeniji od toga. Pored artikulacije, logoped stimalacionim radom pomaže kod brojnih razvojnih problema dece, a ne mogu vam opisati osećaj zadovoljstva i ispunjenosti kada se kod mališana postigne napredak i vidite zahvalno lice roditelja. Upravo to je ono što me najviše pokreće u ovom poslu.


Odlučili ste se da zaplovite privatnim vodama. To je velik i hrabar korak. Da li Vam je trebalo puno vremena da se odlučite na privatnu praksu?


Smatram da je velika privilegija raditi u privatnom kabinetu, jer je moguće uspostaviti uslove i okruženje za rad, u kojem dete, uz kvalitetan stručni rad, može da dostigne maksimum svojih potencijala. U odluci da pokrenem privatnu praksu mi je pomogao i ohrabrio me moj momak, koji mi je i danas velika podrška i zadužen je za brojne organizacione i logističke poslove koje iziskuje privatni kabinet. Preuzeli smo zajedno ne malu odgovornost i verujem da nismo pogrešili.


Imate dosta malih pacijenata. I moja deca dolaze kod Vas. Primetila sam da za svako dete imate ‘taktiku’. Da li se spontano prilagođavate detetu i izvlačite maksimum iz njega ili je to, ipak, ‘tajna poziva’ koja se uči na studijama?


Svako dete je na svoj način različito, pa čak i kada se čini da imaju isti problem, individualno se razlikuju po načinu na koji savladavaju razvojnu ili govorno-jezičku poteškoću. Rad sa mališanima je mnogo zahtevniji od onog sa odraslim osobama, jer najpre morate da nađete način da osvojite njihovo poverenje, a zatim i da prilagodite stimulativnu radnju njegovim interesovanjima ili da ga zainteresujete za istu. Zato u našem kabinetu, svakom detetu posebno pristupamo i prilagođavamo program rada, u skladu sa postulatima logopedske struke. To je metoda, a može se reći čak i “škola” Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “prof dr. Cvetko Brajović”, elitne ustanove koja već godinama važi za apsolutno najbolju kako u Srbiji, tako i u regionu, a koju su kroz radno angažovanje iskustveno prošli svi logopedi u Logopraxisu. Iskreno sam ponosna jer smo u Kragujevcu oformili tim pre svega izuzetnih ljudi, ali i vrlo talentovanih i kvalitetnih stručnjaka mlađe generacije. Takođe, koristimo i elemente napredne i svetski priznate Floortime DIR metode, koju je razvio Floortime DIR Centar iz Vašingtona, a koja je specijalizovana za rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Tako da, iza naizgled bezazlenih stimulativnih aktivnosti, stoji izuzetno ozbiljan, stručan i sistematičan pristup, koji donosi rezultate.


Kako da roditelji shvate da njihova deca imaju problem? Kako da razlikujemo tepanje od problema u izgovoru?


Neretko je roditeljima jako simpatično tepanje i maženje u govoru, pa pomalo i potcene svoju decu, jer ne shvataju koliko je intenzivan razvoj od druge do pete godine i koliko ona u tom periodu prirodno napreduju i upijaju. Zato često predugo tolerišu tepanje, što je česta greška. Pre svega, jako je bitno da roditelji shvate da se govorno-jezički problemi u današnje vreme javljaju mnogo češće nego što je to bio slučaj ranije. Istraživanja Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora pokazuju da oko 60% dece danas ima takve poteškoće, što je nekoliko puta više nego što je to bio slučaj kada su današnji roditelji odrastali. Ukoliko bi uočili odstupanje na osnovu prostog upoređivanja svog sa ostalom decom iz okruženja istog ili sličnog kalendarskog uzrasta, roditeljima bi trebala da zasija “crvena lampica”, kao signal da bi trebalo da se obrati logopedu i odradi kontrolno logopedsko testiranje. U cilju podizanja svesti o ovom problemu i pružanja bitnih informacija roditeljima, na našem sajtu www.logopraxis.rs smo posvetili celu jednu sekciju govorno-jezičkim normama za kalendarski uzrast, pa roditelji i tu mogu da provere da li bi trebalo da se jave stručnom licu.


Šta su, uopšte, uzroci smetnje u artikulaciji glasova?


Postoje dve vrste uzroka, koji dovode do nepravilne artikulacije glasova, a to su organski i funkcionalni. Ovi prvi su zapravo poremećaji u anatomiji govornih organa, kao što su kratak ili slabije pokretan jezik, rascepi usana i nepca, kao i poremećaj vilice i zuba ili oštećenje sluha. Mnogo su češći funkcionalni uzroci, koji podrazumevaju uticaj psiholoških i socijalnih faktora. To se odnosi na loš govorni model, kada dete uči govor od svoje okoline, navike poput sisanja prsta, dugog korišćenja cucle, flašice, kao i predugo tolerisanje tepanja i maženja, o čemu je već bilo reči. Naravno, i genetska predispozicija igra značajnu ulogu u pojavi ne samo problema nepravile artikulacije, već i kod drugih govorno-jezičkih patologija.


U kom uzrastu bi trebalo otpočeti sa logopedskim tretmanima?


Najnovija istraživanja iz oblasti logopedske nauke, nedvosmisleno ukazuju na veliki značaj rane stimulacije uspešnom prevazilaženju govorno-jezičkih, ali i razojnih problema uopšte. Govor se intenzivno i prirodno razvija od druge do pete godine, pa bi već sa dve godine trebalo potražiti pomoć logopeda ukoliko dete nije progovorilo.


Iskreno se radujete napretku svakog deteta, bodrite ih, nagrađujete… A kako biste voleli da Vas nagradi Nova 2016.?


Zar nije napredak tih mališana i dovoljna nagrada?

Ovo je Logopraxis:

logoped-logopraxis-sumadija sajamU toku je dečiji sajam ‘Zimska čarolija’ na Šumadija sajmu u Kragujevcu. Jasmina se na njemu sa Logopraxisom predstavlja drugi put Kragujevčanima, a spremila je i popuste za posetioce njenog štanda na sajmu:

 •  50% manje za kompletno logopedsko testiranje i dijagnostiku
 • 2 besplatna tretmana u prvom mesecu

Ako ste sprečeni da odete na sajam, a hteli biste da kontaktirate Jasminu, ovo je link sa kontakt informacijama.

Ono što želim da vam kažem jeste da ne čekate, kao što sam ja čekala, sa logopedskim tretmanima. Na sajtu Logopraxisa možete pogledati i razvojne norme za različite uzraste, pa vam je moj savet da čim primetite da nešto ne štima i da odstupa – pravac logoped. Ne samo da ćete pomoći svojoj deci, nego ćete i vi biti srećniji što vam deca napreduju. Bar je to slučaj kod mene.

2 thoughts on “Logoped – Kada Potražiti Pomoć?

 1. Divan logoped, zasluzuje sve pohvale. Ja sam bila u razvojnom savetovalistu, u drugom privatnom kabinetu, ljudi, ne moze da se poredi sa logopraxisom. Klinac sa odusevljenjem dolazi na tretmane, dok kod ostalih nije hteo nikako. Napravili smo ogroman napredak. Bas bas sam presrecna sto smo dosli kod nje, a vidim i vi 🙂

  Inace, zanimljiv blig 🙂

  1. Baš sam imala frku kako ćemo da se pokontamo, jer imam ‘2 dive u vlasništvu’. 😉
   Bio je dovoljan samo taj prvi susret da znam da će sve da bude ok. Jasmina je zaista sjajno biće!

   p.s.
   Hvala na komplimentu za blog. 😉

Leave a Reply