Parenting Hacks

Kako Su Me Twinsi Naučili Time Managementu

Ljudi koji nemaju decu ne znaju da ne možeš nikada da budeš pripremljen na prvo dete. Bebu. E, sad, zamislite kako ta nepripremljenost izgleda sa dve bebe tek! Moji twinsi su mi prva deca (i biće jedina, jer zaista nemam nameru da imam više dece).

Dok sam bila u drugom stanju sa njima ignorisala sam činjenicu da sam u tom stanju; da sam trudna. Mislila sam da se ništa bitno neće promeniti kad oni dođu na svet, da će sve funkcionisati najnormalnije. Ma, idila kao u filmovima! Na porođaj sam ponela i lap, jer sam znala da ću ostati koji dan duže, a da bi trebalo svašta i odraditi. Vidite, za mene je posao spas i rešenje svakog problema: kad sam tužna – radim da zaboravim na tugu; kad sam srećna – imam više elana za rad; kad imam problem – radim, jer kroz poslovne probleme rešavam i privatne…

Nikad nisam imala slobodno vreme, niti sam ikada imala odmor u tom smislu reči. Kidala sam se od posla, jer su mi svi projekti bili podjednako važni.

A onda su stigli twinsi…

I sve se okrenulo naglavačke. Znate, twinsi nisu imali strpljenja da sačekaju, da ovo, da ono – oni su prosto urlali. Budili se na svaka 2h. I dalje sam bila u fazonu da JA sve mogu, dok posle mesec dana nisam pala u nesvest od premora. I onda sam doživela prosvetljenje:

ne mogu sve sama i nije sve podjednako hitno!

Prvo sam unajmila dadilju. Zatim sam svoje poslovne obaveze prilagodila twinsima (posle porođaja nisam koristila porodiljsko bolovanje). Stavila sam u drugi plan posao, jer su mi twinsi i škola koju sam upisala, ipak, bili na prvom mestu. Što se projekata koje sam nastavila da radim tiče – napravila sam prioritete. Uglavila dadilju da dolazi u vreme kada sam imala da radim, a uveče kad su twinsi spavali – spremala ispite. Počela sam da pratim njihov ritam i da, prvi put u životu, gradim svoj.

Kad su twinsi odrasli, izašli iz perioda bebinstva, nastavila sam da se ponašam po uvedenom modelu:

odvajati bitno od nebitnog i praktikovati obavezno vreme za odmor tokom dana!

Znate, rad bez predaha može da traje neko vreme, ali ne sve vreme.

Meni je moj posao i hobi. Zato sam rešila da se posvetim svom drugom hobiju: čitanju. Posao mi je velika ljubav, ali sam ga ograničila na maksimalno 10h dnevno. Spavam malo, oko 4h, pa mi nije problem da uskladim vreme sa twinsima i posao.

Dok nisam dobila decu nisam imala ideju da mi treba odmor. A trebao mi je. Nisam imala ideju da bi trebalo da se bavim nečim drugim, osim onime što radim, jer to volim. A trebalo je. Deca su mi pomogla da uđem u ritam i planiram svoje vreme.

Danas twinsi imaju 5 godina i funkcionišemo odlično. Najbitnije od svega:

 JA danas funkcionišem odlično.

Umem da odvojim bitno od nebitnog. Umem da propustim poziv, ako znam da nije hitno. Mailove ne proveravam svaki čas, već 3x dnevno. Zaista nikad ništa nije toliko hitno da mora odmah i sada. Više od 10 godina sam imala ideju da je sve HITNO…

Kako mi je posao vezan i za društvene mreže i tu sam se ograničila: nakon odrađenog posla klijentima, iščekiram još 2x tokom dana (naravno, stižu mi notifikacija, pa ako je negde nešto hitno – promptno reagujem), ali ne otvaram pages svaki čas. Na mrežama sam i privatno, pa itekako delim poslovno od privatnog.

Nešto razmišljam: da nisam dobila decu, nastavila bih po starom. I bila bih produktivna još neko vreme, a onda bi me verovatno strefila neka srčka ili slično. Eto, mene su deca naučila time managementu i hvala im na tome. 🙂

twinsi & me

2 thoughts on “Kako Su Me Twinsi Naučili Time Managementu

Leave a Reply