Parenting Hacks

Kako Od Ratne Zone Do Uredne Kuće?

Roditelji twinsa su svedoci da i nekada najurednija kuća sa twinsima može izgledati kao ratna zona. Roditelji twinsa će najbolje razumeti kroz kakvu agoniju sam prolazila! Trpela sam, trpela i trpela, nabadala se na lego kockice, letela salto preko lopti za skakanje, iščavrljila skočni zglob, jer sam zgazila neki klikere… I onda mi je pala klapna, pa sam uvela neka pravila. Da nisam uvela pravila, kontam da bih u jednom trenutku zaglavila ortopediju… Naravno da ni sad kuća nije sjajna, bajna, al’ bar mi više ne preti ortopedija.

Kako od ratne zone do uredne kuće?

Sročiću vam moju metodu, koja uspešno radi već par meseci, u par koraka. Odmah da vam kažem: il’ ćete  se pridržavati pravila il’ ode mast u propast! Nema danas ovako, sutra onako – mora svakodnevno. I morate da budete uporni. Znate kakvi su twinsi: daš im prst, uzmu ti obe ruke i nogu pride. Znači, dan kad sam uvela pravila – to je bilo to!

Mesto za igru

Imaju mesto za igru – svoju sobu ili se igraju napolju. U drugim sobama nije dozvoljeno razvlačenje igračaka, puzli, vodenih boja i ostalog ‘alata’.

Mesto za sve

Imamo mesto za sve. Dakle, sve se nabije na jednu fotelju u njihovoj sobi. Tu bacaju šta stignu tokom dana. Onda u nekom trenutku, kad fotelja pripreti da postane omanja planina, rasporedim ko šta sklanja. U principu tad nastupa faza SVE NA SVOJE MESTO. Jedno dete dobije zadatak da skloni igračke, drugo garderobu i posao se brzo završi.

Delegiranje obaveza

Čovek bi pomislio da će twinsi očas posla srediti nered… i čovek bi pogrešio! Uvek kada sam rekla da nešto počiste ili srede zajedno, to je dovelo ili do igre ili do prepirke. Dakle, jasno im delegiram obaveze. Uvek jasno kažem šta je čiji posao. Na primer, jednom on sklanja tanjire u sudoperu, a ona skuplja mrve i slično.

Rutina

Trudim se da imaju rutinu u životu: kad ustanu, zatežu krevetiće. Znaju kad je doručak, užina, ručak… Znaju kad je vreme za učenje pesmica, a kad za igru… Posledično, znaju i kad je vreme za spremanje igračaka. 😉

Vlasništvo

Nije da ih vaspitavam u kapitalističkom fazonu, ali se zna šta je čije. Ne verujem u kolektivnu krivicu, a jasnom podelom stvari, igračaka i knjiga je jasno i ko je odgovoran za eventualnu nebrigu o svom posedu. Ono dete koje ne vodi računa – dobije kilometarski razgovor zašto nije ok to što ne vodi računa; dete koje vodi računa – dobije pohvalu.

Imaju Ameri sjajnu izreku ‘use it or lose it’

Znači, ako smo neku igračku, knjigu ili stvar prerasli, ne trpam to kao hrčak u kutije da čuvam; već prodam, poklonim ili bacim. Ono što je oštećeno – ide odmah u kontejner, ostalo se poklanja ili prodaje. I to je pravilo za sve stvari u kući, a ne samo za njihove. Verujte mi na reč: nemate pojma kako kuća izgleda prostranije i lepše bez viška stvari!

uredna_kuca_twins

Ako se odlučite da probate i sami, javite mi kako ste se izborili i je li upalilo!

 

 

Leave a Reply