Parenting Hacks, Personal Point Of View

Imunizacija

Imunizacija…

Malo, malo, pa se povede priča o imunizaciji. Da se razumemo u startu:

zagovornik sam imunizacije!

Ako kome ovo smeta, bolje neka prestane da čita, jer sam u fazonu: zero tolerance for bullshit.

A sada, da nastavim:

zadnjih par godina su se pojavila štetočinska formalna i neformalna udruženja građana koji su protivnici imunizacije. Takozvani ‘antivakseri’. Bučni su, mnogobrojni i predvođeni ljudima koji im, uglavnom, uzimaju masan keš na gluposti. Vođe antivaks pokreta nisu nikakve budaletine, kako ih često nazivaju. Smatram ih najgorom vrstom kriminalaca, samim dnom ljudskog šljama… Da se ja pitam, svi oni bi odgovarali pred pravdom za pokušaje ubistva maloletnika (prim. aut. na vođe pokreta mislim), izazivanje opšte opasnosti i glavili bi doživotnu robiju.

Ovaj, po mome mišljenju, štetočinski nakot, koristi neobrazovanost i skučenost pogleda na svet određenog dela naših sugrađana i na perfidan način im plasira priču o štetonosti imunizacije. S druge strane, prodaju im NaHCO3 u raznim oblicima, kao čudotvorni lek za sve. I super je sve dok samo to valjaju, jer se dešavalo da uvaljuju roditeljima i krajnje toksične materije…

Kakva je retorika ovih, po mom mišljenju, gnjida?

Pre svega, koriste autizam za potvrdu stanovišta da je imunizacija štetna. Naime, da li dete pati od autističnog poremećaja ili ne i ne može s eutvrditi pre prvog/drugog rođendana. Dakle, negde u vreme kad dete prima MMR. Onda, po mom mišljenju, te sodobe iskoriste needukovanost roditelja i kažu im:

A HA! DETE TI JE DOBILO AUTIZAM, JER SU MU DALI MMR!

Kako se roditeljima, uglavnom, niko ne bavi – oni su preušteni sami sebi, pa, po mom mišljenju, ove beskrupulozne hijene, krenu u silovit napad, ne bi li stekli materijalno dobro.

Svi ti antivakseri su prošli proces imunizacije u detinjstvu. Nekada se nije postavljalo pitanje da li je imunizacija obavezna ili ne. Nekad su ljudi bili razumniji. Nekad se država bavila edukacijom svih slojeva…

Jedan od argumenata antivaksera je i to da nas imunizacija ne štiti od bolesti, jer smo, uglavnom svi, kad smo bili deca, preležali ovčije  boginje, rubeole… Kako, što bi babe rekle, imam četiri razreda srednje medEcinske, imam neku osnovu (jeste da se nikad nisam bavila tim pozivom, da me fakulteti odvukli na drugu stranu, ali nisam ni izigravala cepanicu u srednjoj), pa ću probati da objasnim:

ukoliko ste, naroCki rečeno, vakcinisani protiv neke bolesti, ukoliko i obolite od iste, ona prolazi sa blagom kliničkom slikom, pa nema brige da ćete da crknete od nje. Ukoliko ste nevakcinisani i obolite od iste boleKČine, imate sjajno male šanse da preživite… Pa, vi vidite sad.

Ideja da se farmakomafija bavi imunizacijom je toliko smešna, da čovek ne zna odakle da počne. Dakle, ovako:

imunizacija nas štiti od smrtonosnih bolesti. Ukoliko dođe do oboljevanja neimunizirane osobe potrebno je uložiti mnogo muke i lekova kako bismo spasili tu osobu smrti. Dakle, ako ta mafija postoji, onda definitivno za nju rade antivakseri.

Danas smo Naslednici i ja išli na njihovu dozu imunizacije. Sve smo lepo prošli: da će da boli, da će da ih zaštiti i pomogne im da budu što zdraviji i da je to naša zakonska obaveza. Ako su deca od po 6 godina shvatila da ih vakcina štiti i na koji način se bori protiv virusa – ne znam šta je problem sa odraslima da to shvate. Da budem preciznija: Naslednici su još sa 4-5 godina imali predstavu čemu služe vakcine i kako nam pomažu.

Danas je bio veliki dan za Naslednike – danas su dobili potvrdu SPOSOBAN i SPOSOBNA za upis u prvi razred osnovne škole. 🙂

Merili su visinu i težinu i sve ostalo što ide… Reče doktorka da su ispred svoje generacije, ali to nije čudno: i njihov biološki otac, a i ja smo visoki, pa je šansa da nam deca budu niža zaista smešna.

Sad se spremaju za školu. I jedva čekaju 01.09. Očekuju da bude zanimljivija od predškolskog. Žao mi je da im razbijam iluzije, al’ srećom idu na privatne časove svega i svačega, pa će im lakše pasti dosada nižih razreda osnovne škole… što bi babe rekle:

pupupu, isti ja! 😀

Šta sam ono htela… A da!;)

– ne pitajte Google za savet, nego lekara.
– ne verujte antivax ološu koji bi da vam otme pare, a zabole ga za vaše potomstvo
– ne ugrožavajte život bićima koje volite više od sebe

Pamet u glavu i bez sikiracije…

 

Leave a Reply