Parenting Hacks

DIY: Univerzum U Tegli

Univerzum mi je bio fascinacija od detinjstva. Tu želju za saznanjem i istraživanjem svega oko nas, pa i univerzuma sam prenela i na twinse. Pratimo rad NASA, emisije o univerzumu, pričamo o budućim intergalaktičkim putovanjima, ali se i igramo.

Pre neki dan smo pravili UNIVERZUM U TEGLI!

Ovo je jednostavna i kreativna igra koja će zabaviti i vas, koliko i  vašu decu. Od materijala ne treba mnogo, a većinu stvari garantovano već imate u kući:

  • vata
  • vodene boje
  • voda
  • tegla
  • sjaj u boji (nije neophodno)

univerzum u tegli materijal

Proces izrade univerzuma u tegli je krajnje jednostavan. Sve što treba da uradite je da, pre svega, napunite teglu vodom. Uzmete vodene boje i prigodne boje razmutite u teglu (buć četkicu u teglu, buć u odgovarajuću boju). Onda ubacite prvi sloj vate i dobro nabijete u teglu. Zatim, ponovo četkicu u vodu i boje, pa ponovo sloj vate i sve tako dok ne napunite teglu. Ako ste se odlučili da koristite i sjaj (mi jesmo, jer daje efekat ‘zvezdanog sjaja’), tokom procesa ubacite i malo sjaja. Ovako to moji twinsi rade:

univerzum u tegli priprema

Kad završite, dobijete nešto slično ovome:

univerzum u tegli

Moji klinci su oduševljeni ovom igrom i imamo sigurno desetak tegli univerzuma. Naravno, svaka tegla je drugačije boje: negde je univerzum svetliji, negde je tamniji. Negde je više crven, negde više ljubičast, a negde više plav… Imamo i jednu teglu gde je univerzum u potpunosti zelen.

Trudim se da vreme kvalitetno provodimo i kroz igru učimo. Dok smo pravili univerzum u tegli, pričala sam im kako je univerzum nastao (teorija ‘velikog praska’ prim. aut.), šta su to galaksije, šta su zvezde, šta su planete… Posle igre smo istraživali palnete u našem sistemu. Kako samn i pretpostavila, najviše im se dopao Jupiter. To mi je dalo ideju da nam jedna od narednih igri bude pravljenje Sunčevog sistema, ali i Jupitera. Za sad to samo crtamo.

Deca su kreativna bića. Šteta je ne podsticati im kreativnost. Ovim tipom igara em to radimo, em se beskrajno zabavljamo sa njima. Ovo su dve zadovoljne face nakon napravljene prve tegle:

univerzum u tegli kraj

Javite kako je ova igra prošla kod vas! 🙂

Leave a Reply