Parenting Hacks

Pozorište I Kako Utiče Na Decu

Da bi deca razvijala maštu i kreativnost, potrebni su im stimulansi. Jedan od načina koji koristim za to je i poseta dečijem pozorištu. Odlazak u pozorište ima više benefita. Pored toga što je na prvom mestu kulturni aspekt, pa stiču od najranijeg detinjstva naviku odlaska u pozorište, deca uče i nove stvari, saznaju, a sve to na zanimljiv način. Takođe, razvijaju maštu i kreativnost.

Već godinama odlazimo u dečije pozorište. Repertoar dečijeg pozorišta u Kragujevcu je šarenolik i bogat, pa smo do sada odgledali mnoge predstave. Deca su se vizuelno upoznala sa narodnim bajkama, bajkama sveta, ali i ‘Labudovim jezerom’ i nekim modernijim pričama. Posle odgledane predstave često se igraju u kućnim uslovima. Maskiraju se, glume… Insistiraju da češće čitamo odgledanu bajku ili da im prepričavam predstavu. Onda oni meni prepričavaju odgledanu predstavu. Pričamo o tome šta im se najviše, a šta najmanje dopalo; šta bi oni promenili, šta misle o predstavi i događajima i slično. Uče se i nekim životnim postulatima:

da je bitno biti vredan i dobar.

Jednu od tih, uslovno rečeno, modernijih priča smo i juče gledali:

Put po svetu na trotinetu.

Ukratko: jedan momak rešava da obiđe svet na trotinetu kojem je ime Trotko. Usput sreće još jednog momka i devojku, pa nastavljaju dalje zajedno put po svetu. Kreću iz Srbije, obilaze Italiju, Divlji Zapad i Japan, pa se vraćaju u Srbiju. Na zanimljiv, vedar i duhovit način deca saznaju nešto novo o ovim zemljama. Mojima je posebno bio zanimljiv Japan, jer treniraju karate, pa su na časovima ove plemenite veštine već dosta saznala o Japanu, načinu života Japanaca, njihovoj kulturi.

Kao i većina dece koja su juče odgledala predstavu i moja su ostala oduševljena Trotkom. Ogromninm trotinetom. Dala sam im predlog da sami napravimo našeg Trotka i ‘instaliramo’ ga na njihove trotinete.

Kad smo stigli kući, prihvatili smo se posla. Dogovor je bio da izrežem Trotka od stiropora, a oni će da ga oboje. Nisam im sugerisala kako da ga oboje. Njih dvoje su rešili da imaju ‘svog’ Trotka. Trotko kojeg sam seckala od stiropora vizuelno podseća na Trotka iz predstave, ali su mu glavu i ostatak tela deca sama nacrtala. Mogu da vam kažem da što se boja tiče nije ni približan onom Trotku iz predstave. Oni su rešili da imaju svog Trotka što me je posebno obradovalo.

Ako hoćete nešto da im režete od stiropora, imam par saveta za vas:

  • postavite neku podlogu (čaršav, ćebe, mušemu), jer stiropor leti na sve strane. Ma, nemate pojma koliko ona zrnca stiropora lete i lepe se!
  • za sečenje stiropora koristite ili onu testericu za OTO (ako se sećate iz osnovne škole) ili ‘reckavi’ nož. Stiropor se tako lakše seče.
  • stiropor je najbolje bojiti kredama u boji. Verujte, vremenom smo probali svakakve boje (drvene boje, flomastere, vodene boje, voštane…), ali krede u boji su neprikosnovene!

Ovo je oslikavanje Trotka:

12250091_10206412949295559_644548554830228040_nDanas Trotka kačimo na trotinete, pa ne sumnjam da će krenuti put Verone, Japana ili ko zna kuda već. 🙂

Deci ne treba puno da bi im se razmahala mašta. potreban je samo jedan malin stimulans… 😉

Leave a Reply