18+ months6 to 12 monthsFood Recipes

Deca i Slatkiši

Tokom odrastanja dece nikad nisam forsirala slatkiše. Ni sokove. Još dok su bili bebe, trudila sam se da im pravim prirodne sokiće, a umesto slatkiša gurala sam im voće. Trebalo mi je vremena da objasnim babama da neću da ih trpam nezdravim stvarima. I tako oni nisu razvili ljubav prema slatkišima… Gricnu tu i tamo ponešto, ali sve se završi na tome. Ne postoji proizvod koji su tamanili.

I bilo je tako sve dok nisam dobila od Vlade prvu teglu pekmeza. 🙂

E, sad, ko je Vlada?

Vlada je moj drugar čija se porodica bavi preko 60 godina proizvodnjom meda. Imaju svoje pašnjake, šljivare, košnice. Najbitnije:

proizvodi su apsolutno prirodni i u skladu sa zahtevanim standardima.

Vladin brend se zove Medođija i više o svemu možete saznati ovde, a ja bih se sad vratila na pekmez. 😉
Dakle, PEKMEZ!

Pored meda, Vlada pravi i pekmez. Ne džem, ne marmeladu – PEKMEZ! Ali onaj pravi pravcati PEKMEZ! Sa sve ljuspicama šljiva. I ima ga u dve varijante: sa crnom čokoladom i bez. Prvi put kad su ga probali, klinci su bili oduševljeni! A pošto su videli lepo pakovanje i pčelicu – pitali su odakle stiže ‘dzem‘. Objasnim da dolazi iz prirode. Kad oni:

DAAAAAA! TO JE PRAVI SUMSKI DZEM!

IMG_4542a

I tako mi Vladin pekmez u kući zovemo ‘sumski dzem’. E, sad, ‘sumski dzem’ je 100% prirodan i ima manje od 20% šećera. I šumski džem se u našoj kući ne jede, nego tamani! Potpuno je urnebesno kad s klincima odem u posetu nekoj rođaci ili prijateljici, pa ona posluži svoj džem (sad je sezona zimnica), a ovo dvoje k’o papagaji:

Ma, to nije nas sumski dzem – necemo!

Tako da od slatkiša jedu, uglavnom, samo Vladin pekmez. E, sad, uz pomoć ovog pekmeza, pravimo palačinke, štrudle, krofne… Kako sam pre poznata kao neko ko će spaliti kuhinju (a u svom životu sam izazvala 5 požara u kuhinjama), jasno vam je koliki sam šeprtlja kad je u pitanju spremanje klope. Al’ kad su twinsi u pitanju, spremna sam da učim, usavršavam se i molim sili da nam kuhinja ostane u jednom komadu. Kad kažem da nešto ne umem da spremim, oni imaju kontraargument:

Ali, mamice, pogledaj na netu, tamo sve ima!

I ja šta ću. Poslednji put sam pravila štrudlu sa ovim pekmezom. Ispalo je ovako (bila je ukusnija, nego što izgleda, tek da ne bude da nisam rekla):

12193803_10206343152150674_4008056622716148631_n

Hoću da vam kažem da deca nisu osuđena na život bez slatkiša ako odlučite da ih hranite, pre svega, zdravo. A nije ni komplikovano priuštiti im poslasticu.Budimo realni:

ako ja mogu da spremim štrudlu, palačinke, krofne, kolač… – može svako.

Kontam da neki od vas ne prave klopu, nego čistu čaroliju.

E, sad, ovakav izbor odgajanja dece često naiđe na nerazumevanje okoline, pa i one najbliže. Ljudi ne mogu da shvate da deca, jednostavno, ne vole čokoladu, medeno srce… Često im kupe razne đakonije, a oni gricnu malo i onda nam se kesa nečega razvlači po kući narednih nedelju dana dok odrasli ne smažu ili ne bacimo. Recimo, ima i onih koji misle da sam surova i da im zabranjujem slatkiše. Ne mogu da shvate da deca to, jednostavno, ne vole. Rekoh već da su još od bebinstva odrastali na sveže ceđenim sokovima bez dodatka šećera, voću i, sporadično, domaćim đakonijama.

Možda će tokom odrastanja da razviju ljubav prema slatkom programu raznih brendova, možda neće. To ne mogu da znam. Ono što sigurno znam jeste da ću se uvek truditi, kao što sam se do sad trudila, da se hrane što je zdravije moguće.

Imam tu neku ideju da su voljena deca – srećna deca. 😉

Zato što ih volim najviše na svetu celom, zato želim da im priuštim najbolje. Kad kažem najbolje, mislim i na hranu.

Kad dobiješ decu postaneš brižan na jedan poseban način. Postaneš bolja osoba. Počneš da sazrevaš, odrastaš. Da razmišljaš o nekim stvarima o kojima pre nikad nisi razmišljao. I 24/7 daješ sve od sebe! Daješ sebe potpuno! Zato i kažem da oni rastu u ljude, a ja kraj njih odrastam. I taj proces je potpuno super! Radujem se svakom novom danu u kome ću da naučim nešto novo, da spoznam, da… Ma, razumete me već. 🙂

p.s.
Ovom prilikom se zahvaljujem Vladi za najbolju zimnicu ever, jer zalihe ‘sumskog dzema‘. 😉

Leave a Reply