Parenting Hacks

8. Mart – Dečija Čestitka

Sutra je 8. mart, međunarodni Dan žena. Na našem podneblju se slavi i kao Dan majki. Običaj je da se nešto ženskoj osobi za 8. mart pokloni. Da deca ne bi stekla utisak da je to samo neki praznik na koji se poklanja nešto ženama, trebalo bi im objasniti šta je 8. mart.

Iskoristila sam priliku da im ispričam priču o životu devojčica i dečaka nekad. Zgrozili su se kad su čuli da devojčice nekada davno nisu smele da idu u školu, nisu znale da čitaju i pišu, nisu smele da se igraju sa dečacima i nisu smele da budu šta žele kad porastu. Ispričala sam im da su nekada davno terali i sasvim malu decu da rade. Twinsi su bili šokirani! Sami su pitali šta se promenilo da to više ne bude tako. Onda smo došli do priče da su se žene pobunile i napravile veliki protest pod nazivom ‘Hleba i ruža’. Hleb je simbolizovao osnovnu potrebu, a ruže pristojan život.

U svojim glavicima oni su iskonstruisali epsku bitke žena protiv ostatka sveta. 🙂
Još su mali, pa ću im vremenom objasniti šta se u to vreme dešavalo kako budu rasli, na način na koji će moći da shvate. Za sada, ovo je njihova percepcija 8. marta:

Žene su pobedile 8. marta, za sebe i za decu.

Žene su ultimativni pobednici!

Zato što su se te neke prošle žene izborile za prava (i svoja i dečija), zato danas obeležavamo 8. mart. I tako smo došli do toga zašto se daruju pokloni za 8. mart. 🙂

Dala sam im predlog da naprave čestitke ženama koje vole. Pristali su. Izabrali su tetku, baku i logopeda. Tako su mi rekli. Za pravljenje čestitki ne treba mnogo:

  • papir za crtanje
  • malo kolaž papira
  • makaze
  • olovke i bojice

Isekli smo papir za crtanje i napravili čestitke. Onda su oni prionuli na posao da ih oslikavaju.

8. mart čestitka - pravljenje

Prvo su napravili čestitke za logopeda (što je još jedan dokaz da sam izabrala pravog logopeda za njih!!!!):

8. mart čestitka - logoped

A onda i za baku i tetku:

8. mart čestitka

Ono što me je posebno iznenadilo, jeste da su napravili i ‘specijalnu čestitku’ za mene, jer nije bila u planu (rekoh već da su isplanirali čestitke za tetku, baku i logopeda). Ovo smo nas 3:
8. mart čestitka - naslednici i mama

Naslednik je napravio i jednu čestitku za sestru, jer ‘i seka je žensko i ona je pobedila’.

Ako decu ne naučimo vrednostima, oni je neće znati. Moji klinci sada znaju šta je 8. mart i zašto se slavi. Učeći decu pravim vrednostima formiramo dobre ljude.

Pravite li vi čestitke za 8. mart?

Leave a Reply